Tipuri de centrale termice

Centrala termicaAm pregatit pentru tine cateva explicatii pentru a te ajuta in procesul de alegere al unei centrale termice. In aceasta pagina web nu vom trata decat centralele termice de puteri mici, pentru apartamente sau case-vile mici. Astfel, vom analiza centralele termice murale, cu functionare pe combustibil gazos, centralele in condensatie cu functionare pe combustibil gazos, centralele pe combustibil solid si centralele termice electrice.

Centrale termice murale cu functionare pe combustibil gazos - sunt centrale termice care se monteaza pe perete.

Centrale termice in condensatie - sunt centrale termice care recupereaza caldura latenta de condensare a vaporilor de apa rezultati in urma arderii.

Centrale termice pe combustibil solid - folosesc lemnul sau carbunele pentru ardere.

Centrale termice electrice - folosesc energia electrica pentru incalzire.

Gradul de utilizare:

Centralele termice murale sunt cele mai raspandite, datorita costului redus al investitiei initiale si costului de exploatare. Centralele in condensatie sunt considerate Hi-tech, recupereaza caldura latenta de condensare a vaporilor de apa rezultati in urma arderii, adica eficienta acestora este superioara centralelor conventionale. Investitia initiala este mai mare decat la o centrala conventionala. Centralele termice pe combustibil solid raman ca optiune pentru acele zone unde nu exista retea de gaz metan si casa este locuita in permanenta. Centrala termice electrica, desi o investitie initiala relativ mica, genereaza costuri de exploatare mari. Raportul de transformare intre energia electrica si energia termica este de aproximativ 1:1, de unde rezulta ca sunt utile acelora care au case de vacanta si nu incalzesc permanent.

Cum aleg?

Alegerea tipului de centrala se face relativ simplu:

Exista retea de gaze naturale?

1. Da. Rezulta ca vom alege o centrala murala sau in condensatie.

2. Nu inca. Va exista la un moment dat. In acest caz vom alege o centrala care sa poata fi utilizata si in momentul in care va ezista retea de gaze naturale. Rezulta o centrala murala sau in condensatie cu functionare pe GPL. Cand va fi disponibila reteaua ge gaz natural se va face o schimbare a duzelor arzatorului.

3. Nu exista si nici nu va exista. Avem 2 solutii: centrala pe lemne sau centrala termica electrica. Prima are costuri de exploatare mai mici, dar trebuie sa fie cineva sa alimenteze de 2 ori pe zi (de obicei) centrala cu lemne. A doua varianta nu are nevoie de cineva in permanenta ca sa ramana in functionare. Asadar, este o casa de vacanta? Rezulta centrala electrica, pentru ca nici nu va trebui sa mearga in permanenta la putere nominala. In timpul cand nu se locuieste se lasa centrala pe 10 grdC si nu va consuma foarte mult.

Se locuieste permanent? Centrala termica pe combustibil solid. Lemnul este mai ieftin decat curentul electric.

Ce putere ar trebui sa aiba centrala termica?

Calculul necesarului de incalzire se face folosind STAS 1907. Nu aveti STAS 1907 si chiar daca l-ati avea nu aveti specializarea necesara pentru a-l folosi? Nici o grija, exista firme de instalatii care contra-cost va pot face proiectul instalatiei de incalzire, inclusiv calculul necesarului de incalzire conform STAS 1907. Nu doriti contra-cost si nici nu aveti nevoie de un proiect, dar vreti aproximativ sa stiti care este necesarul de incalzire? Un calcul aproximativ se poate face considerand un necesar de incalzire de 50 W/mc. Adica, volumul casei inmultit cu 50 rezulta puterea centralei termice. Atentie, aproximativ !

Ce model aleg ?

Pe rand:

1. Centrale murale.

1.1 In primul rand tirajul este important. Cele mai folosite sunt cele cu tiraj fortat si camera etansa de ardere (pot fi folosite la apartamente, case, vile) si nu trebuie sa va mai faceti griji cu evacuarea gazelor de ardere sau cu oxigenul necesar arderii. Alternativa la centralele cu tiraj fortat sunt cele cu tiraj natural. Acestea se pot monta numai daca se indeplinesc anumite conditii: intrebati cand vi se face proiectul de instalatie de gaze (nu le enumeram aici pentru ca oricum veti avea discutia cu cei de la gaze) - nerecomandabile. De ce? Pentru ca aerul necesar arderii se ia din incapere, pentru ca evacuarea se face in functie de tirajul cosului, etc

1.2. Cu schimbator bitermic sau schimbator secundar de caldura? Aici aveti un articol care raspunde exact la aceasta intrebare.

2. Centrale in condensatie.

Similare cu centralele cu tiraj fortat si camera etansa de ardere cu mentiunea ca recupereaza caldura latenta de condensare din vaporii de apa rezultati in urma arderii. Aici avem schimbatoare de caldura din inox, automatizari complexe (ex: in functie de temperatura exterioara) ceea ce determina un cost mai ridicat al acestora.

2.1 Condensare in focar. Condensarea vaporilor de apa rezultati in urma arderii se face direct in focarul cazanului, sunt mai eficiente decat:

2.2 Post-condensare. Condensarea vaporilor de apa rezultati in urma arderii se face pe traseul de evacuare al gazelor de ardere.

3. Centralele pe combustibil solid. Sunt cu gazeificare si fara gazeificare. Prima varianta are un randament de aproximativ 90% deoarece se produce si gazeificarea carbonului rezidual care va arde, iar a doua varianta are un randament de 80%.

4. Centralele termice electrice. Un singur tip, nu aveti ce sa alegeti decat marca.

Rezumat:

centrale murale
tiraj
fortat (link aici si aici)
schimbator de caldura ACM
camera de ardere
condensare
in focar
post condensare
ardere
cu gazeificare
fara gazeificare
marci
diverse